Jsou vitamíny v těhotenství tak důležité ?
Základem pro zdravý vývoj dítěte je dostatečný příjem pestré stravy obsahující maso, celozrnné výrobky, čerstvé ovoce a dostatečné množství zeleniny. Při pestré a dostatečně vyvážené stravě je doplňování některých vitamínů a minerálů zbytečné.
Vitaminy dělíme do dvou velkých skupin na vitaminy
rozpustné v tucích (lipofilní) a rozpustné ve vodě (hydrofilní)
Základní pojmy
Hypervitaminóza - je onemocnění způsobené přílišným množstvím vitamínů nahromaděných v organismu. Problém se dotýká především vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K), které jsou schopny se ukládat do tělesného tuku, na rozdíl od vitamínu rozpustných ve vodě, které se vyloučí močí.
Hypovitaminóza - znamená nedostatek určitého vitamínu, což může vyústit v chorobný stav. Jedná se o lehčí formu avitaminózy
Avitaminóza znamená absolutní nedostatek daného vitamínu.
Vitamíny rozpustné v tucích A, D, E, K
Vitamín A
Vitamin A je důležitý pro růst a metabolismus všech typů buněk. Považuje se za významný antioxidant jedním z nej významnějších antioxidantů. Vitamín A též zvyšuje odolnost proti infekcím. Tento vitamin ovlivňuje buněčný růst, je velmi podstatný pro stavbu buněk, tkání, zrání plic a vývoj zraku dítěte. Je-li retinol přijímán ve velké míře během prvního trimestru těhotenství, může způsobit poruchy vyvíjejícího se kardiovaskulárního a nervového systému plodu. Nedoporučuje se překračovat dávka nad 10 000 IU vitamínu A. Organismus mnohem lépe snese příjem provitaminu A neboli karotenu. Ten je tělo schopno využít podle vlastní potřeby.
Vitamín A najdete buď v živočišných potravinách, jako jsou játra a mléčné produkty, nebo ve formě provitamínu A - karotenoidů přítomných v zelenině a ovoci, zejména v mrkvi, petrželi, rajčatech, špenátu či meruňkách.
Vitamín D
Suplementace vitamínu D je úzce spojena s dostatečnou dávkou vápníku, neboť oba mají v období gravidity důležitost při tvorbě kostní tkáně plodu. Je tedy důležité dodržet doporučené
dávkování kalciferolu, bohužel je ale většinou v období gravidity jeho příjem nižší, než by měl být. Problémem je pak způsobena hypovitaminóza vitamínu D, která může přímo u těhotné
způsobit osteomalacii, deformity pánve a nízký váhový přírůstek. Na plod samotný nedostatek kalciferolu působí růstovou retardaci anebo onemocnění křivici.
Přírodními zdroji vitamínu D jsou mořské ryby (losos, tuňák, makrela), vejce, mléko a mléčné výrobky nebo hovězí maso.
Vitamín E
Vitamín E působí jako antioxidant a tím chrání buněčné membrány před volnými radikály. Nedostatek vitamínu E může mít u předčasně narozených dětí vliv na některá onemocnění včetně chronického onemocnění plic, intraventrikulárního krvácení či retinopatie nedonošených dětí. Nedostatek vitamínu E se však během gravidity téměř nevyskytuje.
Bohatým zdrojem vitaminu E jsou pšeničné klíčky, oříšky, sója, máslo, mléko nebo rostlinné oleje.
Vitamín K
Vitamin K je nezbytný́ pro správnou funkci srážení krve a je tedy důležitý́ v prevenci krvácivosti. Hypovitaminóza se projevuje se poruchami hemostázy a časté krvácení. Velmi citlivé na nedostatek vitaminu K jsou novorozené děti. Nadbytek vitamínu K z běžné potravy nehrozí, ale může nastat při podávání syntetického vitamínu K, který je podán jedinci. U novorozenců a u pacientů s poruchou některých enzymů může působit toxicky.
Hlavním zdrojem jsou vejce, luštěniny, kvasnice, játra a listová zelenina.
Vybrané vitamíny rozpustné ve vodě
B9, B12, C
Kyselina listová
Kyselina listová je důležitá pro vývoj mozku plodu, metabolismu aminokyselin, syntézu DNA, a jiné důležité metabolické procesy.
Během gravidity často dochází k hypovitaminóze kyseliny listové, protože je tímto vitaminem přednostně zásobován plod. Nedostatek kyseliny listové může asociovat s problémy jako předčasný porod nebo vrozené vývojové vady. Jednoznačně jsou dokázány defekty neurální trubice. Je nutné však doplňovat kyselinu listovou již před plánovaným otěhotněním. Kromě vlastní kyseliny listové je možné využít přímo její biologicky aktivní formu - metafolín, která přeskakuje některé metabolické kroky a lépe je organismem zpracována.
Potraviny, v nichž se kyselina listová přirozeně vyskytuje, jsou listová zelenina, košťálová zelenina, kořenová zelenina, jahody, maliny, pomeranč, datle, ořechy a pivovarské kvasnice.
Vitamín B12
Vitamín B12 hraje esenciální rolu pro růst, množení buněk a má vliv i na přenos nervového vzruchu. V důsledku hypovitaminózy může docházet k poškození nervového systému. Vzniká činností mikroorganismů, proto není obsažen v rostlinách. Problém se pak může objevit u těhotných, které preferují veganskou nebo vegetariánskou stravu. Jeho množství v těle snižuje nadměrný příjem sacharidů, které snižují jak jeho vstřebávání. U těhotných může tento problém následně způsobit i neplodnost.
Nebohatší na tento vitamin jsou živočišné produkty, mezi které se řadí maso, vejce, mléko a mléčné výrobky.
Vitamín C
Vitamín C má nezastupitelnou roli při rozvoji a správném fungování imunitního systému člověka. U těhotných a kojících je navíc nutné zvýšit příjem tohoto vitamínu. Vitamín C zachycuje volné radikály, čímž působí jako antioxidant a chrání tak organismus před srdečně-cévními onemocněními. Typickými projevy nedostatku vitamínu C jsou pak častější infekce, náchylnost k rýmě, únava, deprese nebo nervozita.
Mezi nejbohatší zdroje můžeme zařadit černý rybíz, kiwi, citrusy, paprika, květák, brokolice a kapusta.
Faktem je, že pravidelné užívání vitaminových doplňků po celou dobu těhotenství zvláště s obsahem vitamínů skupiny B může vést k nežádoucímu nárůstu hmotnosti nejen u nastávající matky, ale i u nenarozeného dítěte. O vhodně zvoleném přípravku je vždy nutné se poradit se svým lékařem nebo lékárníkem.
PharmDr. Ondřej Žák
Moje Lékárna